Arbeidsjurist nodig?
088 - 20 50 899

Geen afspiegelingsbeginsel bij fusie Randstad Vedior

Sociaal plan Randstad 2020-2021

 

Randstad nam eind 2007 branchegenoot Vedior 

 

Randstad nam eind 2007 branchegenoot Vedior over en medio 2008 is de integratie tussen de organisaties in volle gang. Bij het invullen van dubbele functies kiest Randstad niet voor het gebruikelijke afspiegelen, maar voor het principe van “ Best for the job “ Het afspiegelen is opgenomen in het Ontslagbesluit. Omdat dat geen wet in formele zin is, hebben bedrijven de mogelijkheid om daarvan af te wijken.

Randstad heeft in onderhandelingen met vakbonden en ondernemingsraad vanaf het begin aangestuurd op het hanteren van een “best for the job” procedure. Daarbij werd de toezegging gedaan dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Werknemers in dubbele functies moesten solliciteren op de functie die daarvoor in de nieuwe organisatie in de plaats kwam. Wie niet geselecteerd wordt is boventallig en wordt door een intern herplaatsingsbureau naar een andere werkplek binnen Randstad begeleid. Directeur operations Roland Berendsen van Randstad is enthousiast en denk dat ook andere bedrijven deze werkwijze kunnen gaan hanteren.

De bonden – die in de loop van dit jaar akkoord zijn gegaan met de voorgenomen werkwijze – reageren genuanceerder. ‘Wij staan nog niet te juichen’, vertelt cao – onderhandelaar Sandra Hendriks van CNV. ‘Afspiegelen blijft absoluut onze voorkeur houden, want het is een veel objectievere methode. In dit geval zijn we pas tevreden als iedereen in de nieuwe situatie een baan blijft houden. We zien dat natuurlijk liever dan dat mensen met een ontslagvergoeding thuiszitten.’ De vakbonden gingen dan ook voornamelijk akkoord vanwege de ‘cruciale’ belofte dat er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. ‘We hadden vertrouwen in die belofte’, vertelt vakbondsbestuurder Alex van der Molen van De Unie. ‘Mensen naar werk begeleiden is tenslotte de core-business van dit bedrijf. In een andere sector waren we er misschien niet mee akkoord gegaan. Tot nu toe ben ik positief gestemd over de gang van zaken. Nu gaat het erom ook de mensen aan nieuw werk te helpen voor wie het lastig is om iets te vinden. Daar zit hem meestal nu juist de moeilijkheid bij dit soort processen. Dat wordt ook een test voor het sociale beleid van de nieuwe Randstad – organisatie’.


Bron: penoactueel.nl

Check uw vaststellingsovereenkomst

Hulp van jurist

Een mail aan onze arbeidsjuristen is vaak voldoende om een antwoord te krijgen op vragen die u heeft over sociaal plan of arbeidsrecht.

Klik hier en stel direct uw vraag!

Maak een afspraak

 

Wat kunnen wij voor u doen?

arbeidsjuristen

outplacement nieuwe baan

financieel advies ontslag

 

Boventallig nieuws

Nieuws